Auteursarchief: art1_admin

Onderzoek veiligheid LHBTI+

In opdracht van de Antidiscriminatie-voorzieningen in Oost Nederland, waaronder Artikel 1 Overijssel, onderzoekt I&O research de omgang en acceptatie van elkaar in onze regio, met speciale aandacht voor de LHBTI+-doelgroepen.

Met dank aan provincies Gelderland en Overijssel, de regenboogprovincies die het onderzoek mogelijk maken. Hoe meer mensen deze enquête invullen, hoe vollediger dit in kaart kan worden gebracht. Doe mee! http://www.startvragenlijst.nl/adv

De vragenlijst staat open tot 27 november.

Terugblik Democratiefabriek

De afgelopen twee weken hebben bijna 800 leerlingen uit groep 7 en 8 een bezoek gebracht aan de Democratiefabriek.

De Democratiefabriek is een mobiele interactieve tentoonstelling. Met behulp van machines, apparaten en gereedschappen onderzoeken en oefenen de leerlingen democratie. In de fabriek gaat het over democratie en wat er zou kunnen gebeuren als er geen democratie zou zijn, zoals in de Tweede Wereldoorlog. Gaandeweg komen de bezoekers erachter dat de tentoonstelling eigenlijk over hen zelf gaat, over eigen normen, houding en gedrag. En natuurlijk over maatschappelijke standpunten. Alles is gericht op actief burgerschap.

Scholen uit de gemeente Almelo konden de tentoonstelling van 25 september tot en met 1 oktober in de Bibliotheek Almelo bezoeken. De week erna was het de beurt aan de scholen uit de gemeente Rijssen-Holten.

In beide gemeenten was het een groot succes. Leerlingen, leerkrachten en meegekomen ouders waren erg enthousiast.

Artikel 1 Overijssel bedankt Stichting Vredeseducatie, Bibliotheek Almelo, het Parkgebouw in Rijssen, de gemeenten Almelo en Rijssen-Holten en alle leerkrachten en leerlingen voor de prettige samenwerking.

 

Afscheid Antek Olszanowksi

Na bijna 25 jaar heeft onze directeur Antek Olszanowski afscheid van Artikel 1 Overijssel genomen. Wij bedanken hem voor de jarenlange plezierige samenwerking en tomeloze inzet.

Lees hier het artikel uit de TC Tubantia.

 

Bezoek de Democratiefabriek

Groepen 7 en 8 van het basisonderwijs uit de gemeente Almelo kunnen van 25 september tot en met 1 oktober kosteloos de Democratiefabriek bezoeken. Groepen 7 en 8 uit de gemeente Rijssen-Holten hebben deze mogelijkheid van 2 tot en met 8 oktober.

De Democratiefabriek is een mobiele interactieve tentoonstelling voor leerlingen van 10 tot en met 18 jaar. Met behulp van machines, apparaten en gereedschappen onderzoeken en oefenen de leerlingen democratie. In de fabriek gaat het over democratie en wat er zou kunnen gebeuren als er geen democratie zou zijn, zoals in de Tweede Wereldoorlog. Gaandeweg komen de bezoekers erachter dat de tentoonstelling eigenlijk over hen zelf gaat, over eigen normen, houding en gedrag. En natuurlijk over maatschappelijke standpunten. Alles is gericht op actief burgerschap.

Meer informatie: www.vredeseducatie.nl.

Scholen uit de gemeenten Almelo en Rijssen-Holten kunnen zich aanmelden bij Marlies Bruining via m.bruining@artikel1overijssel.nl of via het telefoonnummer 053 4302299.

 

Monitor Discriminatie 2017 Oost-Nederland

Meer dan 1600 meldingen van discriminatie in Gelderland en Overijssel

Afgelopen jaar zijn er in totaal 1629 meldingen rond discriminatie binnengekomen bij de politie en meldpunten in Gelderland en Overijssel. Het gaat om incidenten waar burgers zich beledigd, buitengesloten of gediscrimineerd voelden. Bij de politie worden vaker incidenten gemeld waarbij geweld of bedreigingen een rol spelen. Bij de meldpunten komen veel meldingen binnen over ‘discriminatie op de arbeidsmarkt’. Bijvoorbeeld van werknemers die geweigerd zijn voor een opleiding, omdat ze te oud zijn. Maar ook jongeren hebben te maken met discriminatie.

“Ik fietste naar school en jongens riepen ‘vieze aap, ga terug naar het oerwoud, we moeten hier geen zwarte. Wat heb ik ze aangedaan? Ze gingen niet weg en ze volgden mij de hele weg naar huis’, meldde Floor (14 jaar). Het is een van de schrijnende voorbeelden van discriminatie. In de Monitor Discriminatie Oost-Nederland leest u meer over het aantal meldingen van discriminatie.

Het is dit jaar voor het eerst dat de cijfers op deze manier gepubliceerd worden. De politie heeft haar registratiemethode aangepast, waardoor de cijfers niet vergelijkbaar zijn met voorgaande jaren. Voor de politie en meldpunten is discriminatie belangrijk, omdat het een diepe impact op slachtoffers kan hebben. Zeker als discriminatie gepaard gaat met geweld of bedreiging. De politie doet dan strafrechtelijk onderzoek om daders op te sporen. Bij meldingen waar strafrechtelijk onderzoek niet mogelijk is, kan de politie slachtoffers doorverwijzen naar een meldpunt discriminatie. Meldpunten voeren de wettelijke taken uit voor gemeenten op het gebied van bestrijding van  discriminatie, zoals bijstand, bemiddeling en registratie van discriminatie incidenten.

Discriminatie is het in gelijke gevallen anders behandelen van mensen in vergelijking met anderen op basis van kenmerken die er in een specifieke situatie niet toe doen. Kenmerken zoals herkomst, huidskleur, nationaliteit, seksuele gerichtheid, geslacht, geloofs- of politieke overtuiging, handicap of leeftijd.

U kunt de Monitor hier downloaden:  Monitor discriminatie en cijfers gemeenten 2017 Oost-Nederland

Voor vragen kunt u contact opnemen met Job Klaasen, 06-18303866

Nieuwe schoolvoorlichtingen

Artikel 1 Overijssel heeft een aantal nieuwe gastlessen ontwikkeld. En niet alleen dat; er is nu zelfs een doorgaande leerlijn Vooroordelen-Discriminatie beschikbaar!
De lessen en leerlijn zijn ontwikkeld voor de bovenbouw van het basisonderwijs.
Meer informatie vindt u hier.

Wilt u meer informatie over de gastlessen of de leerlijn? Dan kunt u contact opnemen met Marlies Bruining-Kruiper, educatief medewerker van Artikel 1 Overijssel. Zij is bereikbaar via het telefoonnummer 053 4302299 of via het e-mailadres m.bruining@artikel1overijssel.nl.