Stolpersteine

Stolpersteine – letterlijk ‘struikelstenen’ – worden sinds het jaar 2000 door de Duitse kunstenaar Günter Demnig (Berlijn, 1947) gelegd. Het zijn gedenktekens die worden aangebracht in het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. De Stolpersteine herinneren onder andere aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen en Jehova’s getuigen.

Het idee achter de Stolpersteine is dat een mens pas is vergeten wanneer zijn naam vergeten is. Op de stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst.

Ook in Twente zijn op verschillende plaatsen Stolpersteine gelegd. Onder leiding van Stichting Levend Verleden Oost-Nederland zijn in Almelo, Enschede en Hengelo werkgroepen opgericht die zich bezighouden met de plaatsing van de stenen in die steden. De meeste Stolpersteine die gelegd zijn en gelegd zullen worden, zijn voor Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Stichting Levend Verleden Oost-Nederland wil echter ook voor andere slachtoffers van het nazibewind Stolpersteine plaatsen.

Om ook een jonge doelgroep met de stenen en het achterliggende gedachtegoed in aanraking te brengen, heeft Stichting Levend Verleden Oost-Nederland lesprogramma’s ontwikkeld.

  • Voor groepen 7-8: ‘De oorlog dichtbij’.
  • Voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs: ‘Op de bun – Verhalen van onderduikers in Hengelo (ov)’.

De lesprogramma’s kunt u kosteloos downloaden. U vindt de materialen hier.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marlies Bruining-Kruiper, educatief medewerker van Artikel 1 Overijssel. Dat kan via het e-mailadres m.bruining@artikel1overijssel.nl of via het telefoonnummer (053) 430 22 99.