Menthol week

Joseph Sylvester (1890-1955), alias Menthol, arriveerde in de jaren ‘20 in Hengelo. Hij trouwde daar met Marie, “Roosje”, Borchert. Op de markt en in kranten en tijdschriften stak Joseph als “Menthol” op originele wijze de draak met vooroordelen van Nederlanders over zwarte mensen. 

‘I come from California – America en mien vader en mien moeder waren mensenvreters. Ik bin swart  van boeten, maar mooi van binnen en you Hengeler bint mooi van boeten, maar pikzwart van binnen. Jullie schrob de street, hark de tuin en wash de hond, maar when you smorns opstoa, you stink oet de bek as ‘n rioolputje.’  

Als “eerste zwarte man van Hengelo” speelde Joseph met de beeldvorming over zwarten.

Met 140 verschillende nationaliteiten kent de regio Hengelo een diverse samenleving. Helaas blijkt uit de ervaringen van Artikel 1 Overijssel dat lang niet alle minderheidsgroepen worden geaccepteerd of getolereerd. In de afgelopen decennia kent elke generatie wel zijn “Menthol”en elke generatie is al wel met (politieke) vluchtelingen, asielzoekers, gastarbeiders of migranten geconfronteerd. En elke generatie ziet ook de onheuse bejegening en vreemdelingenhaat aan zich voorbij gaan.

Opmerkelijk is dat Joseph Sylvester door zijn extraverte karakter door velen als een positief rolmodel wordt gezien. Het tijdloze verhaal van een zwarte nieuwkomer die de witte Nederlanders voor zich won door op originele wijze de spot te drijven met vooroordelen over “zwarte” en “witte” mensen, maakt dat dit thema voor grote groepen toegankelijk is.

In het kader hiervan organiseert Artikel 1 Overijssel de Menthol week. Alle informatie en het volledige programma vindt u op de website www.sylvestermenthol.nl of de facebookpagina.