De Democratiefabriek in Ommen

Van 1 tot en met 7 september konden scholen uit de gemeente Ommen een bezoek brengen aan de Democratiefabriek. Deze mobiele interactieve tentoonstelling voor leerlingen vanaf 10 jaar was opgebouwd in zalencentrum De Kern te Ommen. Na de officiële opening door wethouder Scheele onderzochten en oefenden de leerlingen met behulp van machines, apparaten en gereedschappen democratie. De leerlingen ontdekten dat het ging over democratie en wat er zou kunnen gebeuren als er geen democratie zou zijn, zoals in de Tweede Wereldoorlog. Gaandeweg ontdekten zij dat de tentoonstelling eigenlijk over henzelf ging, over eigen normen, houding en gedrag, en over maatschappelijke standpunten.

De bijna 300 leerlingen gingen op pad met behulp van een routekaart. Doordat de opdrachten praktisch waren en de leerlingen veel verschillende dingen konden doen, vonden zij het bezoek aan de tentoonstelling zeer plezierig. Er werd er zonder uitzondering hard en goed gewerkt. Tijdens de afsluiting werd duidelijk dat de leerlingen het erg leuk hadden gevonden en dat zij veel hadden geleerd. Zo konden zij na afloop bijvoorbeeld vertellen wat democratie is, wat het verschil is tussen pesten en plagen en wat discriminatie is.

Aan de leerkrachten werd een evaluatieformulier uitgereikt. Hierop gaven zij aan dat het bezoek aan de tentoonstelling grote meerwaarde heeft en dat het goed aansloot op dat wat er op school aan de orde komt. Zoals een leerkracht zegt: ‘De leerlingen hebben veel geleerd op en hele leuke manier. Hele mooie opzet!’