On the Run

Artikel 1 Overijssel start met de voorbereiding van een muziektheaterproductie rondom de vluchtelingenthematiek die in april 2017 opgevoerd wordt.

Door de mogelijke komst van noodopvanglocaties naar Twente zijn er vurige debatten in gemeenteraden en discussies met de bevolking gevoerd. Met voorlopig dieptepunt het plaatsen van varkenskoppen op de omheining van een beoogde noodopvang aan de rand van Enschede en meer dan serieus bedoelde bedreigingen aan het adres van de verantwoordelijke wethouder en zijn gezinsleden. En dan blijkt ineens dat de Enschedese noodopvang toch niet nodig is vanwege minder instroom van nieuwkomers dan voorzien.
Helaas wordt in al die discussies en buitenparlementaire acties van de bevolking gemakshalve vergeten dat er altijd al bevolkingsgroepen naar Nederland zijn gekomen om een nieuw bestaan op te bouwen. Meer dan dat. Na een korte tijd was de instroom probleemloos voltooid en maakten nieuwkomers volop deel uit van deze voor hen nieuwe samenleving.

Zo probleemloos als de instroom van nieuwkomers in Nederland altijd verlopen is, zo problematisch verloopt de instroom van hen vandaag de dag. Tolerantie en respect voor andere gewoonten, cultuur en religies zijn in de afgelopen jaren sterk afgenomen. Via social media worden we bits deelgenoot gemaakt van de komst van asielzoekers. Vaak als gelukszoeker gekwalificeerd. Daarnaast wordt deze toon door een aantal politici negatief versterkt. Uit de verslagen van Artikel 1 Overijssel blijkt dat discussies rondom nieuwkomers in de afgelopen jaren sterk zijn gepolariseerd. Ongenuanceerd en met korte lontjes gevoerd is eerder normaal dan uitzondering geworden.

Artikel 1 Overijssel wil aan de positieve waardering van nieuwkomers bijdragen door de realisatie van een muziektheaterproductie “On the Run”, die vanuit een historisch perspectief vijf verhalen van vluchtelingen op de bühne zet, omlijst met passende koorzang. Na de voorstelling vindt er een dialoog met het publiek plaats.

In april 2017 plaatsen we drie voorstellingen onder de noemer van het vluchtelingenthema dat niet aan actualiteit heeft ingeboet, als volgt:

• Zaterdagavond 1 april 2017, Jacobuskerk Enschede
• Dinsdagavond 4 april 2017, Kristalkerk Hengelo
• Vrijdagavond 7 april 2017, Grote kerk Almelo

On the run.

Op weg naar een betere toekomst.

Een muziektheaterproductie die gerealiseerd wordt door het koor Opus 94 o.l.v. Bram van der Beek, waarbij koorzang afgewisseld wordt met (historische) filmbeelden van vluchtelingen en het actuele vluchtelingenverhaal van mensen die in Twente wonen en tijdens de voorstelling hun vluchtverhaal vertellen.

On the run is een muzikale verhalende zoektocht naar dromen en dromers en daders en doeners.
Dromend op reis in de muziek, in het verhaal.
Ongekende landschappen, betoverende streken. Muziek die je meeneemt naar onbekende bestemmingen.
Plekken om te ontdekken.

On the run droomt over een toekomst. Een betere en veiliger toekomst. Een toekomst die kinderen een beter leven biedt.
On the run door vervolging kennen we al zeker sinds de Gouden Eeuw. En steeds in de generaties daarna bleven zij hoopvol komen. “Booming” zeggen we tegenwoordig omdat voor dromers en doeners bij ons een gouden toekomst weggelegd is.