Tentoonstelling ‘De Democratiefabriek’ gemeente Rijssen-Holten

Van 20 tot en met 26 september hebben 16 basisschoolklassen met in totaal 421 leerlingen uit de gemeente Rijssen-Holten de Democratiefabriek bezocht. De tentoonstelling was te bezichtigen in het Parkgebouw te Rijssen.

De Democratiefabriek is een mobiele interactieve tentoonstelling voor leerlingen van 10 tot en met 18 jaar. Met behulp van machines, apparaten en gereedschappen onderzoeken en oefenen de leerlingen democratie. In de fabriek gaat het over democratie en wat er zou kunnen gebeuren als er geen democratie zou zijn, zoals in de Tweede Wereldoorlog. Gaandeweg komen de bezoekers erachter dat de tentoonstelling eigenlijk over hen zelf gaat, over eigen normen, houding en gedrag. En natuurlijk over maatschappelijke standpunten. Alles is gericht op actief burgerschap.

Uit gesprekken en uit de evaluatie blijkt dat iedereen erg enthousiast was. Leerkrachten geven aan dat het bezoek echte meerwaarde had en passend was voor hun leerlingen. En leerkracht zei: ‘Mooi om te constateren dat wat ik op school in gang heb gezet (samenwerken, overleggen, respect) hier in een interactieve vorm terugkomt’. Ook de ouders die meekwamen waren zeer te spreken over de inhoud en werkwijze. Een ouder meldde: ‘Fijn dat onze gemeente dit soort zaken inkoopt bij jullie. Onderwijs is meer dan leren in een klas. Hier zie je dat ze goed samenwerken en overleggen. Dat neemt zo’n leerkracht toch maar mooi weer mee naar school’.

De leerlingen waren erg tevreden; zij waren gretig, werkten hard en vonden het vaak jammer als de tijd verstreken was. Er ontstonden mooie gesprekken en leerlingen durfden te zeggen wat zij dachten.

 

Gezien het grote succes hoopt Artikel 1 Overijssel in het nieuwe kalenderjaar de samenwerking met de gemeente Rijssen-Holten te mogen continueren.